Toerisme - Vrije Tijd

Wandelroutes - Dottenijs

Wandelroutes : DottenijsStart : Aan de Oude Toren

Dottenijs is een dorpje dat in het westen van Henegouwen ligt. Het heeft een oppervlakte van 1414 ha en telt 6950 bewoners.
Het ligt vlakbij de volgende dorpen : in het oosten Spier, in het zuiden Warcoing, Saint-Léger en Evregnies, in het westen Herseaux en Luingne en in het noorden Rollegem en Bellegem.

Vergeet niet voor u vertrekt de oude klokkentoren te bewonderen, een overblijfsel van de Notre-Dame kapel waarvan enkel de toren nog bestaat.

Enkele passen verder staat de Saint-Léger kerk gebouwd in 1913 gezien de engte van de kapel. Aan de hoek van de "rue des Volontaires de guerre" en de "rue de la Haverie" bevindt zich de Notre-Dame de Grâces kapel, opgericht in 1866 door abt Agutte, vicaris in Dottenijs, na een onweer waar hij op wonderbare wijze ongedeerd uit gekomen is.

In de "rue de la Haverie" zult u de boerderij vinden die dezelfde naam draagt ( ferme de la Haverie). Die boerderij is de meest pittoreske van het dorp. Haar naam komt oorspronkelijk uit het Germaans "habra" = geit en het achtervoegsel "erie" dat de plaats aanduidt en “geitenpark” betekent.

Na de brug over de Spiere gaat u rechtdoor. U zult het mooie en uitgebreide platteland van Dottenijs met haar talrijke boerderijen ontdekken die verspreid liggen over velden en weiden.

Na het beklimmen van de weg biedt zich een prachtig panorama aan : Ronceval. U zult er de vallei van de Leie en de Schelde ontdekken, aan de ene kant bekroond door de bergkammen van de Vlaamse Ardennen en de Mont-Saint-Aubert en aan de andere kant door de reusachtige schoorstenen van het industriële Noorden. Het gehucht heeft zijn naam te danken aan de Seigneurie van Nevele, Ronceval genoemd.

Neem nu de weg die Dottenijs en Bellegem scheidt en sla links af naar "rue du Moulin rouge".

Daarna steekt u de “Spiere” over op de Davidbrug en komt u aan de "Résistance" plaats, langs de "rue du petit Tourcoing". Neem vervolgens het plavuis padje dat langs de boerderij loopt (aan uw rechterkant) en sla de "rue Celestin Follet"in.

terug