Toerisme - Vrije Tijd

Wandelroutes - Herseeuw

Wandelroutes - HerseeuwVERTREK : HALL OMNISPORT (Boulevard du champs d’aviation) 5 KM 800-R 3KM 500.

Herseaux, dorp van 7795 inwoners en van 668 ha oppervlakte, verdeeld in drie welomschreven wijken :
- Herseaux-Place
- Herseaux-Gare
- Herseaux Ballons

Vertrek van de Hall omnisport, en volg een kort eindje van de rue des Croisiers, aan de linkerkant vindt u een kleine weg die rue de la Brasserie heet. Ga onder de spoorwegbrug en sla de kleine aardeweg in, ga rechtdoor en sla rechts af aan de boom tot aan de rue de la Rossellerie, die zijn naam te danken heeft aan de oude seigneurie.

Steek deze straat over en recht voor u ziet u een kleine weg “Fréchuwé” (1), waar de oude spoorlijn liep die de verbinding tussen Herseaux-Roubaix-Lille maakte. Deze lijn, onthuld in 1881, verloor veel van zijn belang na de oorlog 1914-1918, gezien de concurrentie van de tram, die tot aan de grens kwam.

Aan het einde van deze weg slaat u rechts af en u komt in de rue du Ham. Neem dan de rue Jules Beauvoise en steek de chaussée des Ballons over. Sla rechts af in de rue des Myosotis, en links aan het einde van deze straat in de rue des Haies; zo komt u in de rue Broche de Fer.

U kan een kleine omweg nemen langs de Saint-Jean-Baptiste (2) kerk, een neo-gotisch bouwwerk dat ingewijd werd op 30 september 1912. In die kerk wordt gebeden voor angstige kinderen.

Wanneer u uit de rue des Haies komt en in de rue Broche de Fer komt, slaat u meteen rechts af (aan de bushalte) en volgt u de rue des Coquelicots. Daar ligt la Cense des Haies (3). Vroeger was deze wijk van de enclave van Luingne naar de kleine Espierres toe een schuilplaats voor mensen aan de zelfkant van de maatschappij, vaak deserteurs. Het was een plaats waar de politie niet durfde gaan.

Door ze aan de grens woonden, gingen ze van de ene oever naar de andere naargelang hun behoeften.

In de 17 eeuw stond achter de boerderij des Haies een hutje dat pestlijders herbergde.

Zet uw weg voort door de rue Verte, aan uw rechterhand. Aan het einde van deze straat steekt u de chaussée des Ballons over en neemt u de rue du Ham, en dan de rue de la Rossellerie. Na de biologische boerderij slaat u links de kleine landweg in er zo gaat u terug naar de Hall Omnisport langs dezelfde weg die u genomen hebt.

terug