Toerisme - Vrije Tijd

Wandelroutes - Moeskroen

Wandelroutes - MoeskroenVERTREK : Cultuurcentrum Staquet (de Gaulle plaats)
9 KM 500 – R 5 KM 600 (Gravenkasteel)

De stad Moeskroen telt 34516* inwoners voor een oppervlakte van 1375 ha.Vertrek van het cultuurcentrum Marius Staquet, neem de Bois de Boulogne straat en sla links af in de Sainte-Germaine straat. Verder neemt u de Risquons-tout steenweg en slaat u de derde straat rechts in, dat is de Toekomststraat, dan de derde straat links, de Dwaallichtenlaan. Ga nu rechtdoor en volg de kleine landweg recht voor u tot het einde; daar neemt u de Blanc Pignon straat. Volg een deel van de Menenstraat en sla de eerste links in, de Komenstraat. Ga over de loopbrug, en u komt terecht in de Chemin Croisé straat. Daarna volgt u de Bourbons straat en verder de Bloquerie straat.

Op de hoek van de Bloquerie en de Pélerins bevindt zich het Vijfde station van de "Tour des 7 croix"(1): de kruisdood van Jezus. De kruisweg vindt zijn oorsprong in de verering van Onze-Lieve-Vrouw van de 7 smarten.

Ga nu de Bloquerie straat op en na het huis met nummer 83, slaat u rechts in en neemt u een voetpad dat langs de tuin van 2 twee nieuwe huizen loopt. Dit voetpad leidt naar de Gibet straat.

Aan het kruispunt met de Bois-Fichaux straat, gaat u rechtdoor en neemt u het voetpad met blauwstenen trappen. Aan het einde, slaat u links af in de Plateau straat, en dan rechts.

Ga de Coquinie straat af. Aan de derde straat links neemt u de Coq Anglais straat. Steek de Koningin Astridlaan over en ga de Aalbeke steenweg af. Loop langs het Gravenkasteel (2) dat vanaf het eerste deel van de 15de eeuw werd opgebouwd. Het hoofdgebouw werd tussen 1977 en 1982 vernieuwd en onlangs opnieuw tengevolge van een brand. Sinds 30 oktober 1945 is de site beschermd (patrimonium) verklaard.

Steek nu de Koningin Astridlaan over en doorkruis het park aan uw linkerhand : u loopt langs de Pinson-drome die uitmondt in de Coquinie straat, sla onmiddellijk links af in de Wandelinglaan, en u komt aan de Witte Fontein (3). Daarna loopt u de Panoramalaan op.

Op de hoek van de Pelerins straat en de Oratoire straat staat het Danelkruis, beter bekend als "Bon Di qui Chifèle"(4), wegens het akelig gefluit in het gebladerte op winderige dagen. Naast het kruisbeeld bevindt zich de laatste hut van Moeskroen.

Sla links af in na de Oratoire straat en u komt aan de boerderij Carette (5) die in 1992 werd gebouwd en de "Notre-Dame de grâces" kapel die de ingestorte kapel van de Blauwe Fontein vervangt. Achter de eerste kapel bevond zich de boerderij van de Blauwe Fontein, die vandaag verdwenen is.

Loop verder door de Oratoire straat en u geniet van een mooi panorama van Moeskroen (7) met zicht op het natuurreservaat van de Blauwe Fontein (6), dat zich uitstrekt over een natte oppervlakte van 12.000 m².

Aan het einde van de straat slaat u rechts af en volgt u de Pélerinsstraat. Aan het rondpunt gaat u rechtdoor de Coquiniestraat af. U kunt ook een omwegje maken tot aan de Onze-Lieve-Vrouw kapel (8).

Via de Rucquoy- en Pépinierestraat komt u weer terecht bij het cultuurcentrum Marius Staquet.

* De dato 31/12/98

terug